Dienstverlening

TEAM VAN VERPLEEGKUNDIGEN EN VERZORGENDEN

De teams werken onder de leiding van vijf hoofdverpleegkundigen.  Deze laatsten staan in voor de dagdagelijkse leiding over de verpleeg- en verzorgafdeling.  Zij coördineren de zorg rond de bewoners, leggen familiecontacten en werken nauw samen met huisarts en paramedische diensten.  Zij staan in voor de lichamelijke verzorging en de psychosociale begeleiding van de bewoners.

COÖRDINATIE VERPLEGING

De vijf hoofdverpleegkundigen, het team van verpleegkundigen en verzorgsters, het logistiek personeel, de kapster en pedicure staan onder leiding van een coördinator.  De coördinator staat in voor beleid en visie i.v.m. verpleeg- en verzorgafdelingen.

ADMINISTRATIE

Het administratief personeel staat in voor de administratie m.b.t. bewoners en personeel.

KINESITHERAPIE

Vijf kinesisten staan in voor de behandelingen van alle bewoners. Op een deskundige manier worden er zowel individuele als groepsbehandelingen gegeven. In de aangepaste kiné-ruimte, maar ook op de kamers, krijgen de bewoners een revalidatie aangepast aan hun specifieke aandoening. Tevens staat dit team mee in voor het opvolgen van alle aspecten van comfortzorg, psychomotoriek en valpreventieproblematiek.

 

ERGOTHERAPIE + LOGOPEDIE

De ergotherapeute is vooral begaan met de trainingen op het vlak van ALD, psychomotorische begeleiding in het kader van ROT-training, het ontplooien van de nodige zelfredzaamheid en het geven van adviezen op verschillende vlakken binnen het persoonlijk functioneren. Alle bewoners hebben de mogelijkheid om op deze dienstverlening beroep te doen.

 

De logopedische taken zijn vrij uiteenlopend. Problemen zoals afasie, slik- en eetstoornissen, voedingsaspecten bij sondevoeding worden behandeld. Zowel een adviserende - als therapeutische taak zijn van groot belang in het kader van de totaalzorg.

>

SOCIALE DIENST

De sociale dienst bestaat uit 2 sociaal medewerkers.  De sociaal medewerkers staan o.a. in voor het opnamebeleid en de administratieve begeleiding van de bewoner.  De sociaal medewerker staat, samen met de hoofdverpleegkundige, in voor de psychosociale begeleiding van de bewoner.

KAPSTER

Zorgen voor de haartooi van de bewoners.  De kapsters zorgen ervoor dat de bewoners regelmatig aan de beurt komen.

PEDICURE

Staat in voor de voetverzorging.  Ook de pedicure zorgt ervoor dat iedere bewoner regelmatig aan de beurt komt.

CAFETARIA

In de cafetaria kan u dranken, kleine eetwaren en toiletartikelen verkrijgen.  U kan ze daar gebruiken of meenemen.  Er is tevens een automaat met frisdranken t.h.v. de ingang tot de tuin.

openingsuren:

maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 14.00 tot 17.00 uur

vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur

zaterdag en zondag van 14.00 tot 18.00 uur

De cafetaria wordt ook gebruikt als feestzaal, kapel en vergaderzaal.

CENTRALE KEUKEN

De centrale keuken staat onder leiding van de chef-kok.  Deze zorgt voor een optimale voeding.  Er wordt zo veel mogelijk met individuele portionering gewerkt.  Dieet op doktersvoorschrift kan voorzien worden.  Wanneer u vragen hebt rond de opvolging van uw dieet kan u een afspraak maken met de diëtiste.

TEAM VAN SCHOONMAAKSTERS EN ONDERHOUDSPERSONEEL

Zij staan in voor het onderhoud van de kamers, gemeenschappelijke ruimten en tuin.

LINNENDIENST

Staat in voor het herstellen van persoonlijke kleding, bestellen van bedlinnen.  Zij staan ook in voor het tekenen van de persoonlijke kleding van de bewoners. U betaalt hiervoor een bedrag van 80,00.  De linnendienst houdt een juiste inventaris bij van de door u meegebrachte kleding.  Zij verwittigen u via de hoofdverpleegkundige wanneer het wenselijk is dat er nog een aantal kledingstukken aangekocht worden. Indien er extra labels nodig zijn, worden deze bijbesteld tegen  10 / vel.

Meldt u met ongetekende kleding steeds aan bij het onthaal van de instelling (bij voorkeur gedurende de week tussen 08.30 en 15.30 uur).  De receptioniste ontvangt van u de kleding en vraagt daarna aan een medewerker van de linnendienst om de kleding te komen afhalen.  Zij voorzien de persoonlijke kleding van een label, inventariseren de kleding en brengen het naar de verpleegafdeling.  Breng nooit ongetekende kleding tot op de verpleegafdeling aangezien deze dan tussen de kleding van andere personen terechtkomt en niet meer geïdentificeerd kan worden.

TECHNISCHE DIENST

Staat in voor allerlei herstellingen van defecten enz...

MEDISCHE BEGELEIDING

U kiest zelf uw behandelend geneesheer.  Dit kan dus uw vroegere huisarts zijn.  Indien u geen voorkeur heeft wordt de dokter door de instelling aangeduid.  Uw behandelend geneesheer bepaalt in samenspraak met u welke behandeling u zal krijgen.

GENEESMIDDELEN

De geneesmiddelen worden aan de hoofdverpleegkundigen afgegeven.

EUCHARISTIEVIERINGEN EN PASTORALE ZORG

Wekelijks wordt er om 10.00u op zondagvoormiddag een eucharistieviering of een gebedsviering gehouden in de polyvalente zaal. Deze worden verzorgd door de Pastorale ploeg van de regio Niel - Schelle - Hemiksem. Pastoor De Winter uit Niel is de persoon die we steeds kunnen vragen om individuele spirituele bijstand (zoals de ziekenzalving) te geven.
De andere leden van de pastorale ploeg staan ook steeds ter beschikking. De bidkapel is altijd toegankelijk voor iedereen die nood heeft aan een gebed of een bezinningsmoment. De pastorale kerngroep van de instelling zorgt tijdens het jaar voor de opvolging en afspraken van de pastorale evenementen.

Woonzorgcentrum
Maria Boodschap vzw
Broeklei 1 - 2845 Niel
t: +32 (3) 844 07 07
f: +32 (3) 844 49 46
e-mail: info@rvtmb.be